Apró Tévedés

Egyik tanácsadó vállalkozónk november elején megkapta tőlünk az értesítést, ami szerint közel 800 ezer forintos tartozást halmozott fel a NAV felé. Felhívtuk a figyelmét, hogy december 31-én egy automatikus ellenőrző rendszeren futnak át a KATA-s vállalkozások, és akinek az aznapi adótartozása meghaladja a 100 ezer forintot, azt kizárják a rendszerből. Ő osztott-szorzott, átutalt a NAV-nak annyi pénzt, hogy a tartozása csak 95 ezer forint legyen.

Február elején jött a döbbenet. Kapott egy értesítőt az adóhivataltól, közölték vele, hogy a mai naptól nem KATA-alany.

Kétségbeesetten hívta könyvelőirodánkat. Lekértük a folyószámláját. Kiderült, hogy a számítása jó volt, csak nem kalkulálta bele a késedelmi pótlékot. A NAV az előző éves pótlékot minden évben november közepén könyveli fel. Vállalkozónk esetében ez 15 ezer forint volt, így december végén az adótartozása 110 ezer forintra rúgott.

A következő két évben normál egyéni vállalkozóként kellett adóznia. Mivel tanácsadóként nincsen jelentős elszámolható költsége, a két év leforgása alatt közel 3 millió forinttal fizetett több adót, mint KATA-alanyként tehette volna.

A kisadózók tételes adója, közismert nevén a KATA, kínálja jelenleg a legkedvezőbb adózási feltételeket a szolgáltatást végző egyéni vállalkozók részére.

Kevés, de jól érthető, egyértelmű szabályt tartalmaz.

A szabályok megszegéséért nem a pénzbírság a legsúlyosabb büntetés, hanem a KATA-adózási rendszerből két évre történő kizárás.

Ezen a szabályon 2017-ben enyhítettek. A kizárás már nem automatikus, megelőzi azt egy felszólító levél. Így a vállalkozó kap nyolc napot, hogy rendezze adótartozását.